Flexibla kablar

Vi erbjuder flexibla och högflexibla kablar som är speciellt konstruerade för användning i situationer som kräver frekvent rörelse, oavsett om det är vid robotdrift eller i kabelkedjor.

Våra flexibla kablar är primärt utformade för fast installation där det kan förekomma snäva böjar och vibrationer. Trots detta klarar de även sporadiska rörelser och vissa typer av frihängande installationer. Oavsett din industriella applikation kan du lita på att våra kablar levererar flexibilitet och hållbarhet.

Vårt sortiment är omfattande, du hittar flera olika typer av kablar som bland annat styrkabel, motorkabel i flera olika material så som PVC, PUR och TPE för användning i kabelkedja, och dessa varianter är även tillgängliga med skärmning för extra skydd. Du har även möjlighet att köpa våra kablar i hela längder eller kapade till önskad längd för att passa ditt specifika behov. Hos oss hittar du den rätta kabellösningen för att säkerställa en smidig och pålitlig drift.

Vad är det för skillnad mellan vanlig, flexibel och högflexibel kabel?

 VanligFlexibelHögflexibel
KonstruktionFast kärna med tätt sammanbundna ledare av koppar eller aluminium. Den har en enklare isoleringFlera tunna koppartrådar som är flätade eller spiralvridna för att öka flexibiliteten.Större antal tunna koppartrådar som är noggrant flätade eller spiralvridna.
FlexibilitetBegränsad rörlighet och är inte utformad för att hantera frekvent böjning eller rörelse.Mer böjbar och kan hantera viss rörlighet och böjning. Den används i applikationer där det finns någon grad av maskinrörelse.Extremt böjbara och utformade för att klara av intensiv och komplex rörlighet, torsion och böjning.
MaterialIsoleringsmaterial som PVC (polyvinylklorid) för att skydda ledarna.Isoleringsmaterial som TPE (termoplastisk elastomer) eller PUR (polyuretan) för att ge extra flexibilitet och slitstyrka.Isoleringsmaterial som TPE (termoplastisk elastomer) eller PUR (polyuretan) för att ge extra flexibilitet och slitstyrka.
AnvändningApplikationer där rörlighet inte är en faktor.Rörliga maskiner som konveyorband eller rörliga industriella applikationer.Robotik, CNC-maskiner och medicinsk utrustning där extremt precisa och rörliga rörelser krävs.

Hur väljer man rätt kabel till kabelsläp?

Det är inte lätt att välja rätt kabel med den breda mångfalden av benämningar, standarder och kvaliteter som finns. En generell tumregel är att kablar av högre kvalitet ofta tål större temperaturvariationer, möjliggör längre rörelsesträckor och har bättre beständighet mot påverkan från oljor och kemikalier. Samtidigt finns det ofta olika kvalitetsnivåer inom samma kabeltyp eller standard. Det är dock viktigt att poängtera att det alltid inte krävs den absolut högsta kvaliteten eller den dyraste kabeln för att uppnå den optimala prestandan för din maskin eller utrustning. Istället bör ditt val grundas på applikationens specifika krav och de arbetsförhållanden den kommer att utsättas för.

Vi har lång erfarenhet och bred expertis av industriell automation med skilda behov och hjälper dig att hitta den rätta kabel för just din applikation. Här kommer viktiga saker att tänka på när du ska välja rätt kabel till din rörliga applikation:

  • Användningsmiljö: Kommer kabeln att användas inomhus eller utomhus? I våta eller torra utrymmen?
  • Kemisk påverkan: Kommer kabeln att komma i kontakt med oljor eller andra kemikalier som kan påverka dess prestanda?
  • Rörelsesträcka: Hur lång blir åklängden?
  • Temperaturförhållanden: Vilka temperaturer och temperaturskillnader förväntas kabeln att utsättas för?
  • Böjning: Hur mycket kommer kabeln böjas? Hur stor är böjningsradie?
  • Fysiska begränsningar: Finns det fysiska begränsningar att ta hänsyn till, till exempel utrymme eller rörelseutrymme?

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja den optimala kabeln för din applikation, vilket kommer att garantera pålitlig och effektiv prestanda under de specifika förhållandena den kommer att användas i.

Motorkabel servokabel och feedbackkabel

Spiralkabel och färdigkontakterade kablar

Kontakta oss

E-post: info@helukabel.seHELUKABEL AB
 Spjutvägen 1
Telefon: +46 8 55 77 42 80175 61 Järfälla