Vad är CC-Link?

Inom världen av industriell automation har förkortningen "CC-Link" blivit synonymt med effektiv kommunikation och kontroll. Men vad är egentligen CC-Link och hur har det utvecklats över tid? Låt oss utforska!

CC-link kabel

Uppkomsten av CC-Link

CC-Link, en förkortning för Control and Communications Link, är ett fältbussystem som först såg dagens ljus tack vare Mitsubishi år 1996. Ursprungligen utformades det för att svara på behoven av automationsystem i Asien. CC-Link öppnades upp som ett öppet nätverk år 1999, på grund av en stark efterfrågan från kunder. Detta gjorde det möjligt för tredjepartsleverantörer att utveckla gränssnitt och tillbehör för systemet. En särskild användarorganisation, CC-Link Partner Association (CLPA), bildades för att kontinuerligt driva utvecklingen och förbättringen av detta bussystem.

Mångfald i CC-Link-nätverk

CC-Link finns tillgängligt i olika varianter, var och en optimerad för olika tillämpningar. De viktigaste inkluderar:

  • Standard CC-Link: Detta nätverk har en datahastighet på 10 Mbit/s och bygger på RS-485-standarden. Det möjliggör överföring av både styrdata och information.
  • CC-Link/LT: Med en överföringshastighet på 2,5 Mbps är CC-Link/LT ett bitorienterat (innebär att data överförs på bitnivå, där varje enskilt bitvärde behandlas och överförs separat. Det är en metod som används i vissa nätverkssammanhang för att uppnå hög precision i dataöverföringen) nätverk som används för att ansluta aktuatorer och sensorer. Det förenklar kabeldragningen och minskar ansträngningen för att koppla enheter till ett elskåp.
  • CC-Link Safety: Detta nätverk bygger på den vanliga CC-Link-standarden men inkluderar en extra säkerhetsnivå i protokollet. Det möjliggör upptäckt av kommunikationsfel som kan orsake driftstopp. Både standard- och säkerhetsenheter kan anslutas, förutsatt att en säkerhetsmastermodul finns.
  • CC-Link IE: Baserat på Industrial Ethernet är CC-Link IE utformat för snabb och precisions datatransmission på alla nivåer i en produktionsanläggning. Med en datahastighet på 1 Gbit/s är det idealiskt för snabb och omfattande datatransmisison i fabriker och produktionsmiljöer.

Kabeldragning för CC-Link

Standard CC-Link

För standard CC-Link är det av yttersta vikt att använda en speciellt utformad kabel med en vågimpedans på 110 Ω. Denna kabel är konstruerad för att matcha nätverkets elektriska egenskaper och minimera signalreflektioner och förluster. Kärnidentifikation i vitt, blått och gult är också nödvändig för att följa CC-Links standardiserade färgkodningsschema. Det är viktigt att inte använda konventionella datakablar här, eftersom de inte kan leverera den höga prestanda som krävs för CC-Link.

CC-Link IE

För CC-Link IE, som bygger på Industrial Ethernet, är kabelval mer flexibelt. Många konventionella CAT5e Ethernet-kablar är lämpliga för detta nätverk. Dock är det viktigt att notera att inte alla Ethernet-kablar är likadana, och därför är det klokt att använda kablar från tillverkare som har fått sina kablar godkända av CC-Link Partner Association (CLPA), som exempelvis HELUKABEL. Dessa kablar har bekräftats vara kompatibla med CC-Link IE-nätverket och uppfyller de nödvändiga prestandakraven.

Tillämpningsområden

Även om CC-Link i huvudsak används i Asien finns det även användningsområden i Europa för att möjliggöra automatiserad dataöverföring mellan maskiner. Vanligtvis används dock PROFINET-kablar i europeiska sammanhang.

Det bitorienterade CC-Link/LT-nätverket har visat sig vara särskilt användbart för att ansluta aktuatorer och sensorer med hög precision, vilket är avgörande för automationsprocesser som kräver noggrannhet och pålitlighet.

CC-Link har visat sig vara ett mångsidigt och kraftfullt bussystem med breda tillämpningsområden. Oavsett om det handlar om att styra produktionslinjer, övervaka processer eller integrera olika system, har CC-Link etablerat sig som ett pålitligt val för industriell automation och kontroll. Med sin förmåga att hantera olika nätverksbehov har det blivit en global standard som hjälper företag att effektivisera sina verksamheter och säkerställa pålitlig dataöverföring i en mängd olika branscher.

Samtliga kabeltyper för ditt CC-Link-nätverk, godkända av organisationen CLPA

CC-Link

TypArt.nr.Applikation
HELUKABEL® CC-Link BUS800497Fast installation, oregelbundna rörelser

CC-Link IE

TypArt.nr.Applikation
HELUKAT® 200 4x2xAWG24/1 PVC81610Fast installation, Cat5e
HELUKAT® 500IND 4x2xAWG22/1 PVC803693Fast installation, Cat6a
HELUKAT® 600 4x2xAWG23/1 FRNC80810Halogenfri, fast installation, Cat7e
HELUKAT® 600IND 4x2xAWG23/1 PUR801197Fast installation, Cat7e
HELUKAT® 600S 4x2xAWG 24/7 PUR805614För kabelkedka, Cat7

Mer om vårt utbud hittar du här.

Kontakta oss

E-post: info@helukabel.seHELUKABEL AB
 Spjutvägen 1
Telefon: +46 8 55 77 42 80175 61 Järfälla
en kvinna som sitter vid sitt skrivbord och ler mot kameran
tillbaka