HELUKABEL världen över

I den här artikelserien om HELUKABEL runt om i världen vill vi börja med någon nära oss, vår granne Danmark. Brian Lyngholm, som är VD för HELUKABEL Danmark, tar oss med på en resa genom danskarnas kärlek till gastronomi, trender inom industrin och ett speciellt samarbete som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

dansk flagga med blå himmel

Danskarna har en särskild plats i sina hjärtan för mat och dryck, kanske är det därför livsmedelsindustrin är en av de viktigaste industrierna i Danmark. Landet är känt för sin höga kvalitet på kött och mejeriprodukter. Något annat som tyder på kärlek till mat och dryck är New Nordic Cuisine-rörelsen, som har sina rötter i Danmark med restaurangen Noma som frontfigur. Noma har flera gånger blivit utnämnd till världens bästa restaurang, senast 2021.

Brian, vad är ett måste att äta i Danmark?

- Det finns mycket att välja mellan, men jag måste nog föreslå vår nationalrätt "stegt flæsk med kartofler og persillesovs" eller "smørrebrød". Vill man ha en större upplevelse är Noma också något att fundera på, svarar Brian.

Utöver livsmedelsindustrin är även järn- och metallindustrin, läkemedelsindustrin och den kemiska industrin viktiga branscher. Vårt grannland har dessutom utvecklat en stark position inom miljöteknik, förnybar energi och hållbarhet. Det har inte undgått någon att Danmark har blivit världsledande inom vindkraftsteknologi och utbyggnad. Industrisektorn spelar en avgörande roll i landets ekonomi genom att sysselsätta ungefär 19 procent av arbetskraften och bidra med cirka 22 procent av BNP. Dessa industrier har länge varit viktiga för HELUKABEL världen över, vilket har lett till en enorm kunskapsbank och kvalitet i produkter.

CPR-klassificeringar och halogenfria alternativ

Danska företag, särskilt inom byggsektorn, lägger allt större vikt vid olika CPR-klassificeringar. Den rådande trenden är att dessa företag efterfrågar kablar med högre klassificeringar än vad som krävs enligt dansk lagstiftning. Denna trend syns även när det gäller halogenfria kablar, som efterfrågas trots att de inte alltid krävs enligt lag. Brian säger att det blir allt vanligare för företag att välja produkter med högre klassificeringar. Det finns flera skäl till denna trend, inklusive att prioritera säkerhet, minimera risker och vara förberedd inför eventuella regelförändringar.

Brian, hur ser du kabelindustrin utvecklas under de kommande 5–10 åren?

- Jag ser positivt på framtiden och tror starkt på att branschen kommer att utvecklas. Danmarks starka industriella sektor, med ett stort antal företag som uppvisar stor potential, spelar en betydande roll i denna utveckling. Många av dessa företag är engagerade i export och förlitar sig på kvalitet och teknologiska innovationer, vilket gör det möjligt för dem att konkurrera globalt, svarar Brian Lyngholm, VD på HELUKABEL Danmark.

Kan du berätta om något särskilt innovativt eller anmärkningsvärt projekt som HELUKABEL Danmark nyligen var partner till?

- Vi har en kund här i Danmark som är specialiserad på tillverkning och försäljning av hanteringsfordon som används på flygplatser för att lasta och lossa bagage från kommersiella flygbolag. Det finns endast två tillverkare i världen inom denna nischmarknad, och en av dem finns då i Danmark. Den danska tillverkaren har utvecklat ett specialdesignat patenterat rullbanesystem tillsammans med en funktion som går in i planet som gör lastning och lossning både snabbare och säkrare. Under en dag effektiviseras hela processen så mycket att ett kommersiellt flygbolag kan ha en extra flygning. Det är den enda tillverkaren som kan åstadkomma detta med sin unika och patenterade innovation, och det finns helt klart en stor efterfrågan på deras produkt. Det måste också nämnas att detta maskineri måste kunna fungera både i extrem kyla som vintertid i Alaska och i extrem värme som sommartid i Saudiarabien. Vi på HELUKABEL Danmark är stolta över att säga att vi är en del av detta maskineri och partner till detta imponerande bolag, förklarar Brian med stolthet.

Berätta om en vanlig stereotyp om Danmark som du skulle vilja krossa

- En av de vanligaste stereotyperna om danskarna är att alla har en stilren garderob med svarta kläder. Är det sant? Inte riktigt; danskarna har också nyanser av grått och beige i sin garderob. Men ja - om du besöker en dansk stad kommer du att märka att många bär svart. Under sommaren kan du förvänta dig jordnära färger när alla visar sin vilda sida! Den goda nyheten är att om du flyttar hit kommer du att lära dig konsten att klä dig i lager och bibehålla en modemedveten framtoning, även efter att ha cyklat genom snöslask i 20 minuter, berättar Brian skämtsamt.

tillbaka