60 år av kabellindningsteknik

KABELMAT, ett dotterbolag till HELUKABEL firar 60 år och vi blickar tillbaka på en framgångssaga.

En milstolpe för KABELMAT: ett dotterbolag till HELUKABEL firar i år sitt 60-årsjubileum. Effektiv hantering av kablar har alltid varit företagets specialitet, men under åren har de också utvecklat lösningar för hantering av andra produkter.

Året var 1963 när Hans Deissenberger startade KABELMAT i det pittoreska Grünmettstetten, beläget vid foten av den mäktiga Schwarzwald. Med en vision att skapa ordning och reda i kaotiska lagerlokaler hos kabelhandlare och elinstallatörer samt göra arbetsmiljön säkrare och mer effektiv föddes det allra första kabelhanteringssystemet – en innovation som än idag är i bruk och känd under namnet MATBOI. Det var början på KABELMAT:s banbrytande framgångssaga.

Kabelmat Showroom showing different products

Mot slutet av 1960-talet expanderade företaget och etablerade sin allra första produktionsanläggning. Personalstyrkan växte stadigt och KABELMAT blev kända för sina pålitliga och innovativa lösningar inom hantering av kablar. Med framväxten av automatisering på 1980-talet ökade efterfrågan på lindnings- och bindningsmaskiner, och KABELMAT var snabbt ute med att tillgodose behoven. De visade också sin anpassningsförmåga genom att utveckla maskiner för produktion och bearbetning av fiberoptiska kablar, som blev alltmer populära i takt med teknikens framsteg. Vid slutet av 1990-talet introducerades en rad maskinserier som än idag utgör ryggraden i deras produktutbud, såsom MOTROL, UMROL, PORTROL, RINGROL och TROMROL.

Med tiden fick KABELMAT erkännande för sina innovativa lösningar inom hantering av inte bara kablar, utan även andra produkter. Deras maskiner användes för att linda kedjor, ljusvekar, korvskinn, strängar till tennisrack och till och med cigaretter. Detta breda spektrum av expertis har gjort att företaget har kunnat expandera och har idag också en stark närvaro inom hanteringen av stålkablar, hydraulslangar, plast- och aluminiumrör.

År 2005 tog företaget sitt nästa steg i utvecklingen och flyttade till den närbelägna staden Glatten. Där, i sin nya hemvist, fortsatte KABELMAT sin framgångssaga genom att gå med i HELUKABEL-gruppen 2009. 2019 invigdes det moderna och dynamiska huvudkontoret, som blev navet för företagets strategiska arbete och expertis inom kabellindningsteknik och automation. Målet var tydligt: att erbjuda kunderna skräddarsydda och kompletta lösningar från en enda källa. Med sin långa erfarenhet och globalt etablerade position som specialister inom lindningsteknik har KABELMAT blivit en oumbärlig del av HELUKABEL:s portfölj och en integrerad del av företaget.

LÄS MER OM KABELMAT PÅ DERAS HEMSIDA.

tillbaka